נאה סמירני Νέα Σμύρνη (סמירנה החדשה), כפי שהשם מרמז, הוא אזור באתונה שיושב ופותח על ידי מהגרי סמירנה (איזמיר היום, בטורקיה) לאחר מלחמת יוון-טורקיה בשנים 1919-1922 שהביאה ל״אסון אסיה הקטנה", כפי שהיוונים מכנים זאת. היא הביאה לסיומה של יותר מ-3000 שנים של ציוויליזציה יוונית באסיה הקטנה ושלחה כ-1.5 מיליון יוונים מטורקיה ליוון בחילופי אוכלוסיות. ניאה סמירני, הממוקמת כ-2 קילומטרים ממרכז אתונה, הוא האזור השני בצפיפותו של העיר אחרי השכנה שלו, קלית'אה Kalithea מעבר לשדרת סינגרו syngrou avenue.
אנשים יוונים חיו באסיה הקטנה במשך אלפי שנים. אפילו הרבה לפני הנצרות. מעניין לדעת שאומות הן יצירה עדכנית מאוד, ולכן אנשים חיו יחד באימפריות עצומות. נוצרים יוונים, מוסלמים טורקים, ארמנים, בולגרים, יהודים, סורים ועוד רבים אחרים חיו יחד באימפריה הרומית ואף קודם לכן, בתקופתו של אלכסנדר מוקדון. לאחר מכן הגיעה האימפריה הביזנטית ולבסוף האימפריה העות'מאנית. כשהאימפריה העות'מאנית החלה להתמוטט בתחילת המאה ה-20, נוצרו לפתע עמים רבים. אחד מהם היה יוון המודרנית. אחד אחר היה טורקיה המודרנית. גם בולגריה, אלבניה, סרביה, ארמניה ואחרות הן מדינות שנוצרו בתקופה זו. אז היו לנו הרבה אומות שונות אבל קבוצות האנשים השונות המשיכו לחיות בכל מקום, ללא קשר לשם החדש של המדינה. אלבנים, בולגרים וטורקים רבים חיו ביוון, עוד יותר יוונים חיו בטורקיה, וגם בולגרים וארמנים רבים חיו בטורקיה. לא היה קל שיהיו מדינות עם אחידות של אנשים בגבולותיהן. אף אחד לא רצה לעזוב את הבתים שלו ולשנות את חייו רק כי למולדתו יש שם חדש! חילופי אוכלוסיות התרחשו רק בכוח, במהלך או אחרי מלחמה. והיו מלחמות רבות באזור בסוף המאה ה-19 ובתחילת ה-20. לאחר מלחמת העולם הראשונה ניסתה יוון לכלול את החוף של אסיה הקטנה בגבולותיה, תוך ניצול הניצחון במלחמת העולם הראשונה, שכן טורקיה הייתה עם הצד המובס. אולם מצב פוליטי לא יציב ביוון ודיפלומטיה מסוגלת מהצד הטורקי הביאו לכך שהטורקים זכו לתמיכת מעצמות אירופה ו-3 שנים לאחר שצבא יוון כבש את אסיה הקטנה, הטורקים בפיקודו של מוסטפא כמאל, הידוע בשם אטאטורק, לא רק הביסו את צבא יוון אך גם שרף ערים, עיירות וכפרים יווניים בני אלפי שנים. לכן היוונים קוראים לזה "אסון אסיה הקטנה" של 1922. סמירני, אחת מערי התרבות והמסחר החשובות בים התיכון נשרפה ואוכלוסייתה הנוצרית נמלטה ליוון, אירופה ואמריקה.
זרם היוונים מאסיה הקטנה, רבים שהיו תרבותיים ומשכילים יותר מהיוונים שחיו במה שאנו חושבים עליו כיוון, התיישבו באזורים שהיו אז בפאתי אתונה, ויצרו שכונות על שם העיירות והאזורים מהם הגיעו מאסיה הקטנה. מלבד Nea Smyrni, ניתן למצוא את Nea Ionia, Nea Philadelphia ועוד אזורים רבים המאוכלסים בפליטים משנת 1922 וצאצאיהם. לאחר שאתונה גדלה לעיר המודרנית שהיא כיום יישובי הפליטים הללו הפכו לחלק מהעיר אך עדיין ניתן לראות רבים מהבתים ובנייני הדירות המקוריים שנבנו בתקופה זו.
אסטיה ניאס סמירניס - Estia Neas Smyrnis
בעל הספינות, המיליונר היווני אריסטו אונאסיס, מהידועים מכל היוונים, היה מסמירנה. משפחתו הגיעה ל"יוון הישנה" (כפי שהיוונים קראו אז ליבשת יוון) במהלך אסון אסיה הקטנה. בגלל שהוא אהב את נאה סמירני הוא תרם כסף לפיתוחה. בכניסה לשכונה ניתן למצוא את Estia Neas Smyrnis, קרן הנתמכת על ידי Onassis לשימור והצגת המורשת התרבותית של סמירנה. בניין ניאו-קלאסי מרשים זה ב-1 Konstantinou Paleologou מארח מוזיאונים וגלריה לאמנות. האסטיה היה במקור מועדון שנוסד ב-1930 כדי להחיות את חיי התרבות שאליהם היו רגילים היוונים החדשים בעיר שעזבו. מטרתם הייתה "איסוף, לימוד והצלה של המגוון הלאומי, האינטלקטואלי, ההיסטורי, העממי והלשוני של הקהילות היווניות של אסיה הקטנה, פונטוס ותרקיה" ולהפוך למרכז התרבותי הגדול ביותר של הקהילה היוונית במזרח. מלבד שיעורים והרצאות המרכז היה ביתו של בית הספר להנדסה ימית אונאסיס, הידוע כיום כבית הספר להנדסה ימית. המוזיאון לאמנות ביזנטית וקמפיין המוזיאון של אסיה הקטנה שווים ביקור לכל מי ששורשיו באסיה הקטנה וכך גם מוזיאון האמנות שהוא אוסף של רהיטים וכלי כסף מהמאות ה-17 וה-18, מיניאטורות כסף, חפצי אמנות מסין והן פריטים מהאוסף של Charilaos Chiotakis שהביא עמו את החפצים הללו כשהגיע כפליט לאחר חורבן סמירנה. הגלריה לאמנות ממוקמת באזור מיוחד של בית אסטיה וכוללת אוסף מרשים של דיוקנאות וציורים המכסים מגוון רחב של נושאים וסגנונות ציור, בעיקר מאת אמני אסיה הקטנה, כגון פרוקופיאו, קלצונאקיס (נאקיס), יואנידיס וסגנונות ציור רבים אחרים. למידע נוסף עיינו באתר Estia Neas Smyrnis.
ככר ניאס סמירניס Plateia Neas Smyrnis
אומרים שהכיכר המרכזית של נאה סמירני היא הכיכר הגדולה ביותר בבלקן. זהו איזור תוסס מאוד, מלא באנשים כל אחר הצהריים וכל היום בסופי השבוע. בתי קפה רבים, מסעדות, חנויות מרוכזות בסביבת הולכי הרגל , הופכים את הכיכר הזו לאטרקטיבית עבור רבים מתושבי Nea Smyrni, המגיעים מהאזורים השכנים של פלירו, נאוס קוסמוס, קליתאה ואחרים לקפה, משקאות או אוכל. ישנם מספר אגמים/בריכות ומזרקות מעשה ידי אדם, והחשמלית של אתונה (Tram) עוצרת ממש בראש הכיכר. מלבד הפלטיה (הכיכר המרכזית) דרכי המסחר הראשיות הן רחוב Omirou (רח' הומר) העובר במקביל לכיכר בלוק דרומה, רחוב Eleftheriou Venizelou, בראש הכיכר בה פועלת החשמלית, ורחוב Paleologou אשר מצטלב עם Omirou ממש ממערב לכיכר. כל שלושתם שווים ביקור אם תרצו לטייל קצת.
בקרבת מקום, הפארק המרכזי הגדול בשם Alsos בו מקומיים נוטים לרוץ ולהתאמן או לצאת לטיול עם הכלב, יש בו גם קולנוע באוויר הפתוח ואירועים במהלך הקיץ. חלק גדול ממנו מיוער ושבילוי מלאים בצמחי נוי ובשיחים. ניתן להגיע לפארק מ-Platia Nea Smyrni באמצעות כיכר מקשרת על ידי חציית המדרחוב של 35 במרץ הגובל בכיכר, ל-Platia Karilou, ואז ל-Platia Vassileos Konstantinos, ולאחר מכן מתחיל ה-Alsos. כיכר Chrysostomou Smyrni קרובה לשדרת Syngrou ומכילה פסלים לכבוד קורבנות האסון באסיה הקטנה, כולל אחד גדול מהבישוף כריסוסטומוס מאסיה הקטנה שעבר לינץ' על ידי ההמון טורקי.
כנסיית אגיה פוטיני - Church of Agia Fotini
כנסיית אגיה פוטיני מוקדשת לכנסייה באותו השם בסמירנה שנחשבה לכנסייה היפה ביותר בעיר. מגדל הפעמונים שלו הוא העתק מדויק. רבים מהסמלים וציורי הקיר חולצו מסמירנה. מלבד הארכיטקטורה, שהיא מרשימה בערך כמו שאדריכלות הכנסייה היוונית יכולה להיות, אגיה פוטיני יושבת בפארק מיוער על גבעה מזרחית לתחנת ההמטרו בעלת אותו השם -Agia Fotini, מעבר לרחוב אלפתריוס וניזלוס.
Nea Smyrni מלאה בפארקים קטנים וכיכרות, בדרך כלל בצמתים שבהם הרחובות מתכנסים בזוויות מוזרות. מכיוון שהאזור היה מחוץ לעיר אתונה היה להם מקום לעבוד איתו והפכו אותו לירוק ופתוח ככל האפשר. מסיבה זו, Nea Smyrni נחשבת לאחד האזורים העירוניים הטובים ביותר באתונה. קולנוע פיליפ הוא תיאטרון חיצוני ברחוב וניזלוס 40 וכמו אחרים כמוהו ברחבי אתונה הוא פתוח רק בקיץ.
Nea Smyrni הוא ביתו של מועדון הכדורגל פאניוניוס Panionios Football Club, הוותיק ביותר ביוון, שנוסד בשנת 1890 בסמירנה, האימפריה העות'מאנית. הם גם היו אחראים להחדרת הכדורסל והכדורעף ליוון. הם משחקים את המשחקים שלהם באצטדיון Nea Smyrni שנבנה ב-1940, בו התקיים הקונצרט הראשון של מטאליקה ביוון ב-27 ביוני 1993. האצטדיון הוא חלק ממתחם ענק של מתקני ספורט, בתי ספר. וכנסיית המטרופוליטן של ניאה סמירני.
הגעה לניאה סמירני
הגבול הצפון-מערבי של ניאה סמירני הוא שדרת סינגרו, אחת הגדולות באתונה, העוברת ממקדש זאוס האולימפי ועד לים במפרץ פלירון. ניתן לקחת כמעט כל אוטובוס שנוסע במורד סינגרו ולרדת ב-SKRA ולצאת מערבה על Charioupoleios שהופך לקידווניון ואז ל-Melitios לפני שהוא הופך לרחוב Omirou, אחד הרחובות המסחריים הראשיים ב-Nea Smyrni, העובר במקביל לכיכר. האוטובוסים שעוצרים שם הם האוטובוסים הציבוריים 106, 126, 550 A2 ו-B2. ניתן גם לקחת את המטרו ולרדת ב-Agias Fotinis. אבל הדרך הקלה ביותר היא לקחת מונית ל-Platia Nea Smyrni.