Greece and the islands- אתר יוון והאיים

האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול באתונה

מוזיאון האקרופוליס

רכישת כרטיס כניסה למוזיאון אקרופוליס, חיסכו את התור בכניסה : שימו לב שניתן לרכוש כרטיס כניסה למוזיאון האקרופוליס או כרטיס כניסה משולב למספר אתרים חשובים באתונה מראש ובכך גם לחסוך את העמידה בתור בכל אותם האתרים בימים שהם עמוסים בתיירים לפניכם קישור מאובטח לרכישה של כרטיס כניסה למוזיאון האקרופוליס ועוד מספר אפשרויות של רכישה מראש און לין. 

מוזיאון האקרופוליס המרשים והמודרני מדורג בעקביות בצמרת המוזיאונים הטובים והחשובים ביותר בעולם, ומהווה את אחד ממוקדי התרבות והתיירות המרכזיים ביוון. המוזיאון שתוכנן בכשרון רב, ניצב כמו קופסה זוהרת אשר שמשות הזכוכית הגדולות שואבות אליהן את חלקיה העתיקים והמודרניים של העיר. הביקור במקום הוא בגדר חוויה מעוררת דמיון במסע אל העבר המפואר של הפרתנון והמקדשים סביבו. על כך יכולים להעיד 16 מיליון המבקרים, שפקדו אותו במשך 13 שנות קיומו מאז שנחנך בשנת 2009.

 

מעט על ההיסטוריה של האקרופוליס - המבנים העתיקים שהיו ממוקמים על האקרופוליס מאז המאה ה 5 לפנה"ס שרדו בשלמותם במשך מאות שנים עד אמצע המאה ה17, מועד בו שלטו העותמאנים ביוון. לאורך תקופה זו נגרמו נזקים בלתי הפיכים: פיצוץ עז החריד את הפרופילאה (שער הכניסה אל האקרופוליס) כתוצאה מהפיכתו למחסן של חומרי נפץ ואבק שריפה, העותמאנים פרקו את מיקדש אתינה והשתמשו באבניו להקמת ביצורים ועמדות על האקרופוליס, אך האירוע הקטלני ביותר ארע בשנת 1687 כשהכוחות הונציאנים הטילו פצצה שגרמה להרס רב למקדשים, פסלים ועיטורים הועפו מהפרתנון לכל עבר. בתוך הכאוס שנוצר פעלו גורמים שונים ששדדו אוצרות מכל הבא ליד, ואת חלקם ניתן לראות כיום במוזיאונים מפורסמים כדוגמת המוזיאון הבריטי הלאומי, מוזיאון הלובר, מוזיאון הוותיקן ועוד מוזיאונים ברחבי אירופה.

שחרורה של יוון מעול העותמאנים והמעבר למעמד של מדינה עצמאית ב 1832 איפשרו ליוונים לקחת אחריות מחודשת על המקום. בשנת 1865 הוקם מוזיאון האקרופוליס הראשון על גבעת האקרופוליס בסמוך לפרתנון. המוזיאון עבר הרחבות ושינויים לאורך השנים. בשנות ה 70 של המאה הקודמת היה ברור לנוגעים בדבר כי אינו יכול להכיל את הממצאים הרבים הראויים לשימור ולתצוגה. בשנת 1989 יזמה מלינה מרקיורי, שרת התרבות של יוון, תחרות אדריכלות בינלאומית של שחזור אלמנטים מהפרתנון, ובמקביל תבעה מהבריטים להחזיר פסלים ועיטורים המוצגים לראווה במוזיאון הבריטי. בעקבות הצורך בהקמת מוזיאון חדש וראוי לשמו, נערכה בשנת 1994 נערכה תחרות אדריכלים בה זכה האדריכל השוויצרי ברנרד טשומי אשר חבר לאדריכל היווני מיכאיל פוטיאדיס. השניים השקיעו מחשבה עצומה בתכנון ובעיצוב ויצרו במרחק של כ 300 מטרים מגבעת האקרופוליס מבנה בן 23000 מ"ר, הבנוי מבטון חשוף, זכוכית, מתכת וריצוף שיש. המוזיאון בנוי מארבעה מיפלסים, כאשר כל מיפלס שונה חיצונית מהאחר. המיוחד והבולט במבנה הוא השילוב הגאוני בין העיצוב המודרני לבין סגנון אדריכלות המיקדש היווני המסורתי. התוצאה הסופית יצרה עבור המבקר במוזיאון תחושה של שילוב ורצף בין המוצגים לבין האקרופוליס ולפרתנון שבפסגתו. בזמן חפירת היסודות למבנה התגלתה שכונה אתונאית מהתקופה הביזנטית הכוללת רחובות, בתי מלאכה, פסיפסים, בתי מרחץ ומערכות ניקוז, אשר שולבו בקומת המרתף של המוזיאון. רצפת הזכוכית בקומת הכניסה מאפשרת צפייה בחלק מהממצאים הללו.

קומת הכניסה של המוזיאון בנויה בצורת מדרגות מתונות המרמזות על התקדמות איטית לעבר האקרופוליס. היא נקראת "הגלריה של מדרונות האקרופוליס". כאן מוצגים ממצאים מהחפירות שנערכו במורדות האקרופוליס, אלה כוללים בעיקר כלי חרס מהתקופה הנאוליטית ועד הרומאית. באזור זה של מורדות האקרופוליס שכנו המקדשים של אל היין דיוניסיוס, אל הרפואה אסקלופיוס ומיקדש הנימפות. בעת העתיקה התקיימו במקום פולחנים ופסטיבלים אשר משכו אליהם קהל רב. בקומת זו ניתן גם לצפות בהדמיות דיגיטליות המציגות את אופן הפירוק של ממצאים מהפרתנון ושיחזורם.

בקומה השניה מוצגת תערוכה קבועה הכוללת שרידים מהתקופה הארכאית, זו של המאה ה 6 לפנה"ס. ניתן לחזות כאן בפסלים של מקדש הפרתנון הקדום שנהרס על ידי הפרסים, ובאוסף גדול של פסלי שיש המתארים דמויות ובעלי חיים מהמיתולוגיה היוונית. אחד האלמנטים המפורסמים ששרדו ומוצג כאן מתאר את הרקלס נאבק בבהמה מיתולוגית. חלק מהפסלים המוצגים היו מוצבים בגמלוני המקדשים וניכרים בהם סימני הצביעה והשחזור. בקומה זו נמצאת גם מסעדה גדולה עם יציאה למרפסת וממנה תצפית נפלאה אל עבר האקרופוליס.

.

הקומה השלישית היא גולת הכותרת של המוזיאון ומכונה בשם "גלריית הפרתנון". הקומה מעוצבת במקביל לציר של הפרתנון וגורמת למהלך במוזיאון תחושה של הליכה סביב שרידי מקדש הפרתנון שעל האקרופוליס. מבעד לקירות הזכוכית השקופים נגלה גם הנוף הפנורמי המרהיב של אתונה. כאמור, העובדה שחלק רב מהפריטים המקוריים נמצאים במוזיאון הבריטי ובשאר מוזיאונים באירופה, ומכיוון שפריטים אחרים נמצאו שבורים, התצוגה כוללת גם שחזורים והעתקים. הקפה מלאה של הקומה מאפשרת למתבונן לצפות ב"מטופות" - לוחות שיש מלבניים עם תבליטים מפוסלים מהפרתנון המתארים את המיתולוגיה היוונית וקרבות אגדיים עתיקים כמו האדם מול הקנטאור, וגם ב"אפריז" - סיפור דתי או היסטורי המוצג על ידי פיסול, זה היה האלמנט המורכב ביותר שעיטר את הפרתנון מכל עבריו, אורכו הכולל היה 160 מטר וגובהו 12 מטרים. צוות המוזיאון הצליח להרכיב תבליט מחודש של כ 50 מטרים מהמקור.

תצוגה מעניינת נוספת כאן היא הפסלים המקוריים של "חמשת הקריאטידות" - עמוד אדריכלי מפוסל בדמותה של אשה. הפסלים המקוריים של הנשים, שעיטרו את המרפסת הדרומית של הארכתאון הנחשב לחלק הקדוש ביותר על גבעת האקרופוליס, הוסרו ממשכנם המקורי והועברו למוזיאון בשל הצורך להגן עליהם. על מרפסת הארכתאון הוצבו במקומם העתקים. מקום אחד נשאר פנוי בתקוה שיום אחד תצטרף הקריאטידה השישית לאחיותיה, זו נלקחה על ידי הלורד אלגין לבריטניה בראשית המאה ה 19 ומוצגת כעת במוזיאון הבריטי בלונדון.

טיפים והמלצות

רצוי להתחיל את הביקור במוזיאון מהקומה השלישית והעליונה ומטה, זאת מאחר ומדובר בחלק החשוב והמרשים יותר של המוזיאון, כך תימנע האפשרות להחמיצו. אפשר לגשת למעלית לאחר רכישת הכרטיסים.

מומלץ לצפות בסרטון הקצר בן 20 הדקות המוקרן באולם הצפייה בכל חצי שעה. מדריכים של המוזיאון נמצאים בשטח וערוכים לתת מענה על כל שאלה בשפות אנגלית וצרפתית.

מסעדת המוזיאון פתוחה במקביל לשעות פתיחת המוזיאון, ניתן להנות מהתפריט המשובח שלה גם במרפסת הרחבה הצמודה אליה ולהתבשם מהנוף והאוירה המיוחדת של המקום.

מומלץ לבקר קודם במוזיאון האקרופוליס ורק לאחר מכן להעפיל אל גבעת האקרופוליס. כך תוכלו להפעיל את הדמיון בנוגע למראה ששלט כאן לפני 2500 שנה.

במוזיאון יש נגישות מלאה לנכים.

שעות הפתיחה

בעונת הקיץ - 1/4 - 31/10 - בימים שלישי עד ראשון 08:00 - 20:00 (בשישי פתוח עד 22:00) ביום שני 08:00 - 16:00

בעונת החורף - 1/11 - 31/3 -  בימים שני עד חמישי 09:00 - 17:00, ביום שישי 09:00 - 22:00, בימים שבת + ראשון 09:00 - 20:00

המוזיאון סגור בתאריכים: 1/1  1/5  25+26/12

דמי כניסה - בעונת הקיץ - 10 יורו, כרטיס מוזל 5 יורו. בעונת החורף - 5 יורו, כרטיס מוזל 3 יורו. זכאים לכרטיס מוזל: סטודנטים בעלי תעודת סטודנט בינלאומית ונוער מגיל 5 עד 18. כניסה חופשית למוזיאון בתאריכים: 6/3 (יום מלינה מרקיורי) 25/3 (יום העצמאות)  18/5 יום המוזיאונים העולמי)  28/10. (יום האוחי)

כתובת המוזיאון ותחבורה - Dionysiou Areopagitou 15 על הטיילת המקיפה את האקרופוליס. תחנת המטרו הסמוכה לאקרופוליס נקראת Acropolis Museum קו מטרו מס 2 (צבע אדום) תחנה אחת מכיכר סינדגמה לכיוון תחנת Elliniko

קישור לאתר האינטרנט של המוזיאון

הזמנת כרטיסים אונליין

ראו גם מלונות מומלצים במרכז אתונה חלקם סמוכים ממש למוזיאון האקרופוליס.

כתב וצילם: ארנון אריאלי



Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il