אתר העיר אתונה
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

הגירוס והסובלאקי הטובים ביותר באתונה

פשוט, מהיר, טרי, טעים וזול ! זהו שם המשחק של "החיים בלאפה". דוכני הגירוס והסובלאקי הרבים הפזורים ברחובות אתונה מספקים מענה מעולה לחובבי המזון המהיר, אך כמו בכל תחום, תמיד כדאי להיות קשוב ומודע להעדפות של המקומיים, להגיע אל המקומות הנכונים ולטעום את הטוב ביותר. הסקירה הבאה נועדה לעזור לכם בכך:

גסטרונומיה וקולינריה שייכים לתחום המושפע מאופנות מתחלפות, אולם דומה כי הסובלאקי והגירוס הם מאכלי רחוב אלמותים שישארו איתנו לעד. מדובר כאן בחלק מה D.N.A הלאומי של יוון. בעידן של משבר כלכלי מתמשך אין כמו מנת גירוס או סובלאקי כדי להשביע את הרעב בעלות ממוצעת של 2.5 יורו, ואכן דוכנים אלה פועלים החל מהשעה 10:00 בבוקר במשך רוב שעות היום וחלקם אף עד השעות הקטנות של הלילה.

ראשית נעשה סדר במונחים:

סובלאקי (ולא סופלאקי ) – Souvla ביוונית זה שיפוד ו Souvlaki זהו שיפוד קטן, בדומה לשיפודי העץ המוכרים לנו. שיפוד סובלאקי מכיל בדרך כלל קוביות בשר של עוף (Kotopoulo), או כבש (Arni), או חזיר (Chirino).

קלאמאקי Kalamaki -  הוא שם כללי לכל סוגי השיפודים שהוזכרו כאן. השיפודים המתובלים מונחים על גבי גריל פחמים או פלנצ'ה לוהטת. כאן המקום לציין שאם תבקשו קלאמאקי בסלוניקי אז תקבלו קשית לשתיה מבקבוק, עניין של סלנג מקומי. 

גירוס - Gyros ביוונית משמעו מסתובב באופן היקפי. בדומה לשווארמה המקובלת בארצנו, גושי בשר (עוף, או כבש, או חזיר) בתוספת של תבלינים ושומן ננעצים בשכבות על גבי שיפוד מתכת ארוך ובראשו כמה נתחי שומן המוסיפים את הניחוח המיוחד וגם מונעים מהבשר להתייבש במהלך הצלייה. השיפוד מוקף בגופי חימום ומסתובב סביב צירו באיטיות. שיטת בישול מסורתית זאת נהוגה מזה מאות בשנים לא רק ביוון. גם כיום ניתן לראות בחצרות הבתים בכפרי יוון מתקן אופקי של שיפוד מתכת ארוך הנושא עליו חלקי בשר או בעל חיים שלם  המשופד לאורכו.

הפיתה או הלאפה המכילה את הבשר קטנה יותר ועבה יותר מזו המוכרת לנו, בדרך כלל היא מסופקת למקום ממאפיה מרכזית, אך בחלק מבתי העסק אפייתן נעשית במקום. לאלה הרוצים להכין את המנה בבית ניתן להשיגה גם במרכולים.

המנה הבסיסית מכילה בדרך כלל מלבד הבשר: עגבניה חרוכה, טבעות בצל סגול, צ'יפס, עשבי תיבול ותבלינים כמו מלח, פלפל ואורגנו. לכך מתלווה רוטב על בסיס מיונז או חרדל השונה בטעמו ממקום למקום, ברוב המקומות נוהגים להוסיף באופן אוטומטי גם ציזיקי או יוגורט חמצמץ, וזאת במקום הטחינה הנהוגה אצלנו. (למקפידים על כשרות כדאי להתריע על כך מבעוד מועד). כל המרכיבים הללו מונחים על גבי פיתה מחוממת ומרוחה בשמן זית, הפיתה מלופפת בצורת קונוס נעטפת במפית נייר ושקית ומוגשת לסועד. יחד עם זאת, יש המעדיפים לאכול בנחת ולקבל את המנה בהגשה מעל גבי צלחת כאשר הפיתה מונחת עליה ומהווה את המצע, זה דבר לגיטימי בכל מסעדה בה קיים מקום המיועד לכך. 

נקודות ראויות לציון שכדאי לשים לב אליהן: ראשית, דוכנים או מסעדות שבהם קיימת תנועה ערה, זהו סימן לכך שהמזון המוגש במקום הוא טרי. כמו כן בשר שמתובל בצורה מוגזמת הוא חשוד, עודף תבלינים נועד לכסות על ריחות ופגמים של בשר שאינו ראוי למאכל.

אז כל מה שנותר לכם הוא לבחור את המתאים לכם ולהתענג על כל ביס, בתיאבון !

נתחיל ברשימת המקומות המומלצים במרכזה של אתונה, בתוך ובסמוך מאד למשולש הכיכרות מונסטיראקי, אומוניה וסינטגמה:

O KOSTAS - המקום המפורסם והאהוב ביותר על תושבי העיר, פועל משנת 1950, מנוהל כיום ע"י קוסטס ג'וניור נכדו של קוסטס המייסד. סוד הצלחתו טמון בהיותו פשוט ולא יומרני, קהל לקוחות קבוע הנאמן למנת הסובלאקי עם רוטב פלפל חריף ויוגורט. כדאי להקדים ולהגיע עד השעה 16:00 כי אחרת יתכן ואחרתם את המועד. הכתובת: Pentelis 5 בצמוד למלון אלקטרה מטרופוליס

HOOCUT - הלהיט התורן של העיר אליו מתקבצים צעירים רבים ולא רק בשל עיצובו היפה. מציע את כל סוגי הבשר ובכל הצורות, טעים, איכותי, נקי ומוקפד. יש אפשרות לישיבה במקום ובנוסף לכך שרות משלוחים. הכתובת: Platia Irini 9

TO NEOKLASSIKO - מסעדה ותיקה המעניקה מקום של כבוד גם לחובבי הטייק אווי. מתכונים מסורתיים וטעמים נוסטלגים שהובאו לכאן מהאי כרתים. קצת יקר מהממוצע. הכתובת: Karagiorgi Servias 20 בצמוד למלון אסטור 

MEATROPOLEOS - מסעדה עם טייק אווי המפורסמת גם בזכות סלט הכרוב בעל הרוטב המיוחד ובתפוחי האדמה הקריספיים המלווים את מנות הסובלאקי והגירוס. אנדראו מנהל את המקום תחת פיקודה של אימו אנה שהביאה עימה את הסודות המקצועיים מהכפר פירגו. הכתובת: Mitropoleos 3

SOUVLAKI TOU KOSTA - עוד סובלאקייה ששמה הולך לפניה ועם הצלחה מתמשכת לא מתווכחים. קוסטה הניצב בכל יום אל מול גלי החום, מפורסם בזכות הרוטב הסודי בעל הצבע האדום המותז בנדיבות על מנת הסובלאקי, המקום תמיד הומה מאדם ופתוח במשך שעות ספורות בלבד. הכתובת: Platia Irini 2 בסמוך למלון אתינה אמפוריקון

SOUVLAKI LEIVADIA - סובלאקיה עם מסורת ארוכת שנים הפועלת מזה כ 50 שנה. מנות עסיסיות וטעימות במיוחד, יודעי דבר אומרים שהסיבה לכך נעוצה בשומן הטרי המעורבב יחד עם הבשר ולא רק מסביבו. המחיר זול יחסית ותואם את גודל המנה. פרט מעניין הוא שמו של המקום הקרוי  על שם הכפר Leivadia, מקום בו נולד הקונספט של הסובלאקיה במתכונתה הנוכחית. הכתובת: Kaniggos 2 בסמוך למלון פוליס גראנד 

LEFTERIS POLITIS - החל מהשעה 10 בבוקר ניתן לראות את התור המשתרך אל מול הפתח, המסורת החלה ב1951 כאשר האדון סטברוס פתח את המקום וקרא לו על שמו של לפטריס בנו שעדיין נמצא שם, אך מינה זה מכבר את בנו טאסוס לשאת בעול. מלבד המנה העסיסית המנצחת כדאי לטעום את הקציצות מבשר עגל טהור. שיא של פשטות וטעם טוב. הכתובת: Satovriandou 20 ליד מלון Ambrosia

THANASIS - מוסד של ממש ובעל מוניטין של עשרות שנים בזכות מנת הקבאב המפורסמת שלו. אהוב במיוחד על התיירים מישראל, מתרחב ללא הפסקה לאורכו של רחוב מיטרופוליאוס בו פתח בשנה האחרונה עוד מסעדה בה ניתן למצוא בין שאר המנות גם גירוס וסובלאקי ברמה גבוהה. הכתובת: רחוב Mitropoleos ממספר 69 ועד ל82.......

BAIRAKTARIS - בית העסק הותיק ביותר בתחום פועל מאז שנת 1879. מתחרהו של Thanasis לאורך שנים רבות שלא נשאר אדיש לנעשה מסביבו, מתפשט ומתרחב אף הוא ללא הפסקה, פתח לאחרונה דוכן מיוחד לסובלאקי וגירוס במעלה מדרחוב Ermou, כדאי מאד להגיע ולטעום את מנת גירוס העוף שלו. הכתובת: Ermou 2

בנוסף למקומות שהוזכרו עד כה, להלן עוד מספר סובלאקיות משובחות הממוקמות במעגל השני, בשכונות די קרובות למרכז שם מתנהלים החיים האמיתיים והפחות מתויירים.

O GINAKES - "הנשים", אחד המקומות הפופולארים באתונה המכונה בקרב המקומיים בשם "האלמנות". מנוהל ע"י שתי נשים מקסימות המנצחות על המלאכה ביד רמה, איכות הבשר גבוהה והטעם מעולה, גירוס עוף שהוא להיט אליו מגיעים במיוחד לא רק תושבי הסביבה. ממוקם במדרחוב שוקק חיים בשכונת קוקאקי מאחורי מוזיאון האקרופוליס. הכתובת: Drakou 16 במרחק הליכה קצרה ממלון Divani Palas Acropolis 

KALAMAKI KOLONAKI - טברנה שכונתית, איכותית, פשוטה ונעימה. פנינה נסתרת בלב שכונת היוקרה קולונאקי במרחק הליכה של כרבע שעה מכיכר סינטגמה. קהל לקוחות קבוע ונאמן, החל ממשפחות ועד לבלייני הלילה המגיעים למקום כדי לרפד את בטנם לפני הכניסה לברים הפזורים בסביבה. סובלאקי וגירוס עוף משובחים. הכתובת: Ploutarchou 32, במרחק של 200 מטר ממלון  ST George Lycabettus   

ELVIS KALAMAKIA - נמצא בשכונת גאזי על גבול קרמיקוס. איזור בילוי מובהק של מועדוני לילה, ברים ובוזוקיות, ידוענים רבים מגיעים לכאן במשך כל שעות היום והלילה כדי לטעום את שיפודי הסובלאקי. תמונות של הזמר אלביס פרסלי מעטרות את הקירות. ההצלחה שלהם מבוססת על חומרי הגלם האיכותיים ועל האותנטיות של המקום, נהוג ללות שם את הארוחה עם צ'יפורו שהוא הראקי המקומי. הכתובת: Plateon16 

PIGGY POPOULO - אב ובנו שהגיעו לשכונת פגראטי והביאו לכאן את הסובלאקי המקומי של העיר פטראס ממנה הגיעו לאתונה. בשר עסיסי וטעים ובעל ארומה עשירה, חרדל מיוחד תוצרת בית ופיתות פריכות שעושות את ההבדל. הכתובת: Archelaou 16

VONITSA - כדאי להגיע במיוחד לשכונת נאו קוסמוס ולו רק כדי לטעום את מנת הגירוס הממכרת העשויה מבשר כבש. יש כאלה שנשבו בקסמה ולאחר שטעמו לא חזרו עוד לבשר החזיר והעוף שגם כן מוצעים שם. הכתובת: Ilia iliou 91 

PSITOPOLEIO EXPRESS - בשכונת אנו פטרלונה. מסעדה הפועלת מאז 1989, זכתה בפרס הטעם המצטיין בשנים 2016/17, פיקנטי, טרי ונקי. האוכל מוגש בטמפרטורה הנכונה, מלבד הסובלאקי והגירוס יש גם עופות צלויים. יש גם שרות משלוחים. הכתובת: Driopon 3 ליד תחנת המטרו Petralona קו מספר 1 ירוק

טיפ קטן / גדול לסיום - צאו ליום של טיול מקסים לאורך החוף בקרו ב מרינה של פליסבוס לאחר מכן המשיכו דרומה ותגיעו ל אגם ווליאגמני, לפני או אחרי הרחצה באגם אל תחמיצו את מסעדת ZAXOS GRIL הנמצאת בסמוך למקום ומושכת אליה לקוחות מרחבי העיר למרות ריחוקה היחסי מהמרכז. סובלאקי וגירוס מכל הסוגים והטעמים וברמה גבוהה מאד, מנות גדולות ומעוררות תיאבון, שרות מצויין ומהיר בעמידה או בישיבה. רבים מהמבקרים לוקחים את המנה יחד איתם ומתענגים עליה בחוף הים הסמוך או באגם.

כתב, צילם, אכל ונהנה: ארנון אריאלי


עוד על אוכל ביוון ראו באתר "יוון והאיים" פורטל התיירות הגדול והמקיף בישראל על יוון : מאכלים יווניים

לתאום סיור קולינארי [ אוכל באתונה  או בכלל ביוון ] צרו קשר עם שרות הלקוחות של אתר יוון והאיים : צרו קשר

                

 


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il