Greece and the islands- אתר יוון והאיים

האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול באתונה

יום טיול [הפלגה] מאתונה לאי אגינה.

אגינה- איך מגיעים? נשארים יום או כמה ימים? ללון בעיר הבירה או מקום אחר? מה בכלל עושים שם?
בואו נעשה סדר, במיוחד עבורכם קפצתי לביקור באי להתעדכן ולעדכן לכם יום טיול באגינה.
 
קצת מידע כללי על האי:
אחד מהאיים הסארוניים. מה זה אומר? שהוא ממוקם במפרץ הסארוני, קרוב לאתונה ויש לו עוד כמה "אחים" עיקריים [אגיסטרי, הידרה וכו'] וכמה קטנים שוליים. בעקרון לכם זה אומר-קל ונוח להגעה!
שטח האי לא גדול במיוחד: 87 קמ"ר אך אפשר למצוא בו הרבה דברים מעניינים ופינות קסם. ההיסטוריה שלו מרשימה ביחס לגודלו [מצאו בו ממצאים ארכיאולוגיים מהתקופה הפרה היסטורית!] אבל אנחנו לא כאן כדי לספר על ההיסטוריה אלא כדי לתת לכם את המידע הכי מעודכן על האי ולעזור לכם לתכנן טיול יומי בו.
 

אז מאיפה מתחילים?
הגעתם לאתונה, קחו מונית לנמל פיראוס. המלצות על מוניות תמצאו כאן: http://www.greece-islands.co.il/pages/transportation_taxi_in_greece.html
אל תשכחו לברר מראש את שעות ההפלגה לאגינה כדי לתכנן את הזמן שלכם.
http://www.greece-islands.co.il/pages/ferry_greece.html
אם לא ביררתם אז גם לא נורא, משעה 07:00 מתחילות ההפלגות וכל שעה בערך יש הפלגה שיוצאת לשם, בחלק מהשעות גם 2 מעבורות בשעה. קנו כרטיס בנמל וצאו לדרך. ממליצה לכם לקחת את המעבורת ולא את הרחפת, המעבורת עצמה היא חוויה וברחפת תהיו סגורים בפנים וחבל. צאו מוקדם בבוקר עם אחת המעבורות הראשונות, תראו את כל המקומיים שמפליגים לעבודה, פשוט אוטובוס צף. המעבורות עצמן נוחות, יש שירותים, יש קפה, מאפה ושאר נשנושים ויש גם שחפים שילוו אתכם. ההפלגה עצמה אורכת כ-50 דקות עד שעה וייאמר לזכות היוונים-ההפלגות יוצאות בדיוק בזמן!!

הגעתם? יופי! בואו נתחיל לטייל
ציפיתם למשרד מודיעין לתיירים? תשכחו מזה! נכון להיום לא קיים אחד כזה באי, הם מאשימים את המצב הכלכלי בכך. נפגשתי עם ניקוס נשיא מועצת העיר וחבר בוועדת התיירות של האי והוא הבטיח כי לעונה הבא יהיה קיוסק מודיעין בדיוק ביציאה מהנמל ליד הקיוסקים של כרטיסי המעבורות [מצד שמאל לנמל]. אנחנו נעקוב אחרי זה ונעדכן אתכם.

קחו ימינה ביציאה מהנמל וטיילו קצת לאורך המרינה עד לכנסיית פאנאגיטסה Panagitsa, לידה תוכלו לראות את הפסל של יואניס קפודיסטריאס, מי שהיה המושל הראשון של יוון העצמאית. שם הסתובבו וחזרו חזרה לשבת לקפה מול היאכטות הקטנות, לספוג את האווירה של האי ולראות איך הוא מתעורר לחיים. תוכלו גם לבקר בשוק הדגים המקומי, הם מתעוררים מוקדם. את הטיול בסמטאות שאחרי השוק תשמרו לשעה מאוחרת יותר, הסבר תקבלו בהמשך.

אחרי הקפה התחילו את הטיול שלכם. אם תחזרו חזרה לכיוון הנמל ותמשיכו עם הכביש ישר אחרי הנמל [900 מטר], מצד שמאל תמצאו את המוזיאון והאתר הארכיאולוגי של אגינה.
כנסו לביקור קצר, מומלץ! אחרי הכל זה המוזיאון הראשון שנבנה ביוון [1829]. המוזיאון מציג כלים וממצאים ארכיאולוגיים מתקופות שונות כמו התקופה המינואית ותקופת הברונזה [מעל 3000 שנה לפני הספירה]. חבל רק שגם את "האוצר של אגינה" [תכשיטי זהב מתקופת הברונזה] לקחו הבריטים והוא מוצג כיום במוזיאון הבריטי בלונדון.
המוזיאון בנוי כמרובע שבתוכו חצר פנימית ובה מציגים תערוכת אמנות ולידו נמצאת למעשה ה"קולונה" Kolona - אתר ארכיאולוגי שהיה בעבר האקרופוליס של העיר וקיבל את שמו מעמוד ממקדש אפולו, היחידי שנשאר עומד שם.

סיימתם? המשיכו הלאה לאורך הים [משמאלכם], כ-2 ק"מ משם תמצאו את ביתו לשעבר של ניקוס קאזאנצאקיס שחי וכתב באי. הבית נמצא בפרבר של הכפר ליבאדי  Livadi מול הים. סעו לאט כדי לא לפספס את הבית, הוא נמצא בדיוק בעיקול של הכביש ואין שם שום שלט שמצביע על כך חוץ מאבן גדולה על חומת הבית. שימו לב שהבית כיום הוא בית פרטי ולא פתוח למבקרים אז תהיו נחמדים ואל תטרידו את יושבי הבית או את השכנים.
 

Nikos Kazantzakis

ממשיכים בנסיעה לכיוון סובאלה Souvala ולאחר מכן לכיוון ואגיה Vagia. זה הזמן הנכון לציין שהכבישים באגינה הם לא להיט. אל תחששו, הם לא מסוכנים לנסיעה אבל חלקם קצת מיושנים ובאמפיים משהו. זה יכול להסביר את מהירות הנסיעה המירבית המותרת ברחבי האי- 40 קמ"ש. האמת, זה יתרון עצום, אתם לא תרצו לנסוע מהר, בעיקר לא בנסיעה לאורך הים. המפרצים הקטנים והמקסימים יפתו אתכם לעצור וליהנות מהנוף ומהמים. גם השילוט באי לא משהו ובקושי קיים או כמו שאמרה מריה מהקפה ליד הנמל: "אין כסף, בעיה גדולה".

בהגיעכם לואגיה קחו ימינה וסעו למקדש אפאיה Afea/ Aphaia, האתר הארכיאולוגי הכי מפורסם באי ואחד הידועים ביוון. אפאיה הייתה אלה יווניה שסגדו לה באופן כמעט אקסקלוסיבי אך ורק באגינה. המקדש ממוקם בצד הצפוני של האי, בגובה 160 מטר ולמען האמת הוא די מרשים. הוא נבנה כ- 500 שנה לפני הספירה ונשתמרו בו 24 עמודים מתוך 34 שהיו בו במקור. הוא מוקף עצי אורן ונשקף ממנו נוף נהדר של הים, זה לבד יכול להסביר את המיקום שבחרו בו להקמת המקדש. אני אישית נתקלתי בביקורי שם בחבורת אופנוענים ענקית שהגיעה לראלי אופנועים עם אופנועי אספנות!?! הם קראו לזה בהומור מוטו קרוס. לכו תבינו מירוץ אופנועים עם אופנועי סירה...נראה יותר כמו דרך מעניינת לטייל באי.


ממשיכים...אתם בוחרים- ימינה או שמאלה?
בחרתם ימינה? נחמד, נוסעים לבדוק מיתוס. סעו לכיוון קונדוס Kondoa שם תמצאו את מנזר אגיוס נקטריוס Agios Nektarios. המבנה המרשים נבנה בתחילת המאה ה-20 על ידי הבישוף פנטאפולס נקטריוס שחי במנזר וגם נפטר שם ב-1920. בשנת 1961 הוכרז כקדוש וזה כידוע חשוב ליוונים, הם מגיעים לשם באוטובוסים מלאים לבקר במנזר, להתפלל בכנסיה והכי חשוב לבקר בקבר של נקטריוס והם לא סתם עולים לקברי צדיקים, הם טוענים שאם מצמידים את האוזן לקבר ניתן לשמוע צלצול מרוחק, כמו פעמונים. מה נראה לכם? שאני לא אבדוק את זה? בדקתי, לא שמעתי כלום, אכילאס אומר שזה בגלל שאני לא מאמינה...ניתן לו ליהנות מהספק.  סתם שתדעו...אם במקרה נחתתם שם ב- 9/11 קחו בחשבון שהמנזר חוגג באותו היום ושתהיו מוקפים באלפי יוונים שנוהרים לשם מכל רחבי יוון.
 
בחרתם שמאלה? נהדר, נוסעים לאגיה מרינה Agia Marina, עיירת חוף קטנה בסגנון מיושן, בכל פניה בה תוכלו להגיע לים, שווה קפיצה. החוף שם הוא אחד הידועים באי ונחשב ליעד תיירות פופולארי עבור יוונים וגם עבור תיירים המגיעים מאירופה לאי. הוא נמתח לאורך של כ-500 מטרים, יש בו פעילות ספורט ימי והמים יחסית רדודים. בעיירה עצמה תמצאו בתי מלון קטנים, לא מלונות יוקרה, כמה חנויות מזכרות לתיירים וטברנות מקומיות. אם בחרתם לנסוע למנזר ולאחריו לאגיה מרינה אז צאו מהמנזר למטה עם הכביש, מימינכם תהיה הכנסיה ומשמאלכם הדרך לאפאיה ואגיה מרינה. שימו לב שאין שילוט ברוב הדרך, פשוט פונים שמאלה וממשיכים עם הכביש.


סיימתם עם החוף/מנזר? המשיכו לכפר הדייגים פרדיקה Perdika. מהמנזר זה יקח כ-25 דקות ומאגיה מרינה כ- 35 דקות. הדרך הכי קלה מאגיה מרינה היא לנסוע לכיוון אלונס Alones, משם לאגינה [העיר] ולהמשיך לאורך החוף לפרדיקה. נראה קצת מוזר, אני יודעת אבל זאת בעצם הדרך הכי טובה להגעה לפרדיקה. אם תנסו את הצד השני תגיעו לדרך משובשת ויקח לכם הרבה יותר זמן להגיע. אל תשכחו שהאי הוא קטן ומרחקי הנסיעה הם לא גדולים. המרחק בין אגינה לפרדיקה הוא 9 ק"מ. בדרך מאגינה לפרדיקה אתם תעברו במאראתונאס Marathonas ובאגיניטיסה Eginitissa. במאראתונאס תמצאו מפרץ עם חוף קטן ונחמד, גם באגיניטיסה יש מפרץ נחמד. שתיהן מומלצות לעצירה קלה. באגיניטיסה יש גם מסעדה נחמדה שיושבת ליד המים אך תיירותית מדי. המשיכו לפרדיקה ושם עשו לעצמכם טובה ותחנו לפני הכניסה למרינה כי המרינה קטנה וצרה ולא הכי נוחה למעבר עם הרכב, סביר להניח שגם לא תמצאו בה חניה.

האי אגינה בנוי בערך כמו משולש ופרדיקה ממוקמת בגבעה קטנה על השפיץ של המשולש. מול פרדיקה תמצאו את האי מוני Moni. האי לא מיושב וההגעה אליו היא 8 דקות בסירה. תמצאו בו עצי אורן, צבאים, עזי בר וטווסים וחלקם גם יגיעו אליכם כדי שתאכילו אותם. יש במוני חוף חולי עם מים צלולים ועוד מספר מקומות בהם ניתן לשחות. יש חשמל על האי ובעונה תמצאו שם גם 2 מזנונים פעילים. המקום מומלץ לחובבי ההייקינג. העונה מתחילה מאפריל ועד סוף ספטמבר אז גם תמצאו תחבורה סדירה לאי מפרדיקה. אם תפנו את הראש קצת הצידה מפרדיקה תראו מבנה עגול- קמרה אובסקורה Camera Obscura הראשון ביוון, פנורמה של 360 מעלות. כרגע אין טעם להגיע לשם, המבנה סגור עקב דליפת מים שהייתה בחורף האחרון וגרמה לנזק. הוא עדיין לא שופץ.



בשלב הזה אני בטוחה שאתם כבר תהיו רעבים ומקווה ששמרתם את התיאבון עד פרדיקה. מה יותר טוב מלאכול דגים בכפר דייגים?? המלצה קטנה- בסוף המרינה תמצאו את "רמטזו" Remetzo, מסעדת דגים נחמדה עם מרפסת עליונה ונוף נהדר לים ולאי מוני. נוטיס [Notis], הבעלים של המסעדה גאה בעברו הימי ובעובדה שביקר בישראל מספר לא מבוטל של פעמים ומאוד אוהב לארח את הישראלים שמגיעים אליו. אז אם הגעתם עד אליו שבו בכיף, תיהנו מהאוכל, מהים ומהאוויר הטוב ותמסרו לו ד"ש.

זוכרים את מה שכתבתי על הסמטאות מאחורי השוק באגינה? זה הזמן לחזור אליהן. בשעות אחר הצהריים הן מתעוררות לחיים, תשכחו את בתי הקפה שמול הים, [גם הם יהיו מלאים אבל בתיירים] לכו רחוב אחד מאחוריהם ותגלו עולם ומלואו. לכו בעקבות המוזיקה והריחות ותגלו סמטאות צבעוניות מלאות בחנויות קטנות, דוכני פירות וירקות, פרחים והרבה בתי קפה ומסעדות קטנות וטובות. דרך מצוינת להעביר את הזמן לפני ההפלגה האחרונה חזרה לפיראוס.
 

דבר אחד קטן שתצטרכו לעשות לפני שתעזבו: פיסטוקים!! אחד הגידולים הכי עיקריים באי אגינה. בכל מקום אליו תפנו תמצאו פיסטוקים והמקומיים מומחים! פיסטוקים בדרגות מליחות שונה, קינוחים עם פיסטוקים, ממתקים עם פיסטוקים, ליקרים מפיסטוקים ועוד. הפיסטוקים הם עניין כל כך מרכזי באי עד כדי כך שיש להם גם פסטיבל עבור הפיסטוקים. נשבעת, לא צוחקת!! מ-2008 החלה המסורת ונפתח פסטיבל הפיסטוקים של אגינה Aegina Fistiki Festival, השנה הוא נערך ב-24 עד 27 לספטמבר. מדובר באירוע גדול שכולל מוזיקה ודוכנים ומופעי פולקלור.


עוד קצת מידע כללי וכמה המלצות:
המוזיאון והאתר הארכיאולוגי של אגינה פתוחים כל ימות השבוע מלבד יום שני בין השעות 09:00-17:00 וכרטיס כניסה עולה 3 יורו. ישנה הנחה למבקרים מעל גיל 65  - 2 יורו.

מקדש אפאיה פתוח בעונה כל יום מ-08:00 עד 20:00 ומסוף ספטמבר ועד תחילת העונה [אפריל] פתוח מ-08:00 עד 17:30 כשכניסה אחרונה לאתר היא עד 17:00. עלות הכניסה היא 4 יורו.

אל תקנו כרטיס חזור למעבורת כבר בבוקר, סיימו את היום בניחותא וללא לחץ זמן בגלל החשש להפסיד את המעבורת. האחרונה יוצאת ב- 20:00.

באי יש תחנות דלק בודדות ואם הגעתם ביום ראשון רובן סגורות אז וודאו שאתם שוכרים רכב עם מיכל דלק מלא ואם זה ביום ראשון יש תחנת דלק מחוץ לאגיה מרינה שתמצאו פתוחה.

אם הגעתם ליום אחד בלבד לאגינה זה המסלול המומלץ כדי ליהנות ממה שהאי מציע ולחוות את ההוויה של אי יווני שעדיין שומר על אותנטיות. אל תצפו לאי במראה של האיים היווניים המוכרים והתיירותיים יותר. אגינה הוא אי פשוט יווני ומקסים בפשטותו וכשמטיילים בו מרגישים כאילו מטיילים בכפר אחד גדול.
 

אם באתם לכמה ימים אז חכו רגע, קראו עד הסוף, יש לי עוד כמה אתרים באי עבורכם:
מאחורי מלון AVRA תמצאו את שרידי בית הכנסת מהמאה ה-3 לספירה.
למרגלות הר אורוס תמצאו את בית החולים ההלני הראשון ביוון לחיות הבר.
תוכלו לבקר גם ב:
Christos Kapralos Museum
מוזיאון ההיסטוריה והפולקלור של אגינה
בית המושל- היה ביתו של קפודיטסטריאס אך פתוח למבקרים רק כשיש תערוכות
ספריית קפודיסטריאקי Kapodistriaki
לצפות במגדל של מרקלו Markelo's tower בעיר אגינה
בדרך למנזר נקטריוס אפשר לראות את שרידי הבירה העתיקה פליאוכורה Paleochora
בסובאלה Souvala תמצאו גם חוף שיש בו מעיינות חמים ונקרא בפשטות Therma, המעיינות מומלצים למי שסובל מכאבים ראומטיים ובעיות דרמטולוגיות.
ישנם גם חופים נוספים באי, לא כולם חוליים, חלקם קצת מרוחקים יותר אבל שווים ביקור.

לאלו מכם שמגיעים בקיץ, בשיא עונת התיירות תמצאו אוטובוס תיירים שיקח אתכם ליום סיור באי. העלות היא כ- 20 יורו לאדם ולא כוללת כניסה למקדש אפאיה.

אם תגיעו ב-17 לדצמבר תזכו לראות את החגיגות לקדוש דיוניסיוס, הקדוש המגן של האי.

טלפונים חיוניים: (קידומת יוון בחיוג מקו ישראלי היא 30)
מרכז רפואי - 229-7024489
משטרת התיירות באי - 229-7027777
מוזיאון ההיסטוריה והפולקלור - 229-7026401
המוזיאון הארכיאולוגי וקולונה - 229-7022637


אז מה יש עוד להגיד? יום טיול באגינה מומלץ בחום ושיהיה לכם יום פיסטוק!
 

Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il